Články

6. šumavské štrůdlování a brigáda na Stodůlkách

Vytisknout

Po roční přestávce se 9. 10. 2021 v Dobré Vodě u Hartmanic uskutečnil 6. ročník Šumavského štrúdlování. Dům svatého Vintíře provonělo tentokrát 32 nádherných jablečných štrúdlů. Porota, v jejímž čele stál vedoucí Sdružení přátel historie a šermu Gabreta pan Karel Ešner, pečlivě ochutnávala, porovnávala a očichávala cukrářské výrobky. Nakonec vyhodnotila 5 nejlepších štrúdlů.

Oceněny byly výrobky paní Loudové, Kočálkové, Milotové a Hájkové. A ten nejchutnější letošní štrúdl upekla paní Lukášová z obce Zámlyní okr. Strakonice.

Díky přízni našich sponzorů jsme mohli ocenit i štrúdl, který byl na soutěž dovezen z největší vzdálenosti. Letos to byl výrobek paní Rybové, který urazil vzdálenost 109 km.

 

Recept na vítězný štrúdl:
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 250g másla, 2 lžíce cukru, sůl, voda dle potřeby a 1 vejce na potření.
Náplň: jablka, cukr, skořice.
Na ozdobu: ořechy a drobenka (polohrubá mouka, máslo, cukr). 
 

Náš dík za podporu akce patří soutěžícím (někteří se zúčastňují opakovaně!), porotě a také našim sponzorům. Letošními sponzory byli: Amitia-lety.cz, Koření od Antonína, Gullo Caffé, Rosta Kafe, Kašperskohorský pivovar, hrady Kašperk a Velhartice, Lukrena a.s., Café l´Amour , nakladatelství Starý Most, Česká rodinná likérka Jenčík a dcery, MýdLenka Bezděkov.

Tak zase na shledanou na příští pouti a mši.

 IM

 

O víkendu 9. - 10. 10. 2021 se také na Dobré Vodě uskutečnila další brigáda na úpravu pietního místa po bývalé kapli na Stodůlkách. Oba dny jsme pokračovali v budování nadzemních kamenných zdí kaple, přičemž vrchního dohledu nad odborným provedením akce se opět ujal Eman Vachrlon, který zároveň zdil ty nejdůležitější a nejvíce viditelné úseky. Ostatními staviteli a pomocníky byli členové či příznivci Šumavských cest. Hned po zašalování vnější strany apsidy v sobotu dopoledne jsme pokračovali v budování obvodových zdí. Vlastního zdění se kromě Emana ujali v sobotu ještě Pavel Bečvář a Jarda Kunte, v neděli pak Zdeněk Vejvančický s Pavlem Trefným a Jardou Kuntem. Technickou zásobovací a proviantně občerstvovací skupinu a zároveň spárovací odborníky po oba dny tvořili Karel Vachtl a Hanka Kolářová. Vrchním míchačem malty a občasným donašečem kameniva se stal dobrovolně po oba dny Vlasta Bureš. Ostatními pomocníky byli Kuba Dort v sobotu, Jindra Bouše v neděli a Vláďa Klíma po oba dny. Úkolem ženských pomocnic do oběda (protože odpoledne měly povinnosti na Dobré Vodě při štrúdlování a v neděli při občerstvení po mši) – Táni Florianové po oba dny a Hanky Němečkové a Pavly Boušové v neděli – byl především výběr a donášení vhodných kamenů na staveniště. Všem je třeba poděkovat za dobře odvedenou práci. Výsledek našeho snažení je vidět i na pořízených fotografiích. A že naši aktivitu ocenili i tam nahoře, to bylo poznat na krásném jasném počasí, které nás po oba dny provázelo.

VB