Autobusový zájezd pro veřejnost do Srní za vlky a jeleny

Vytisknout

Termín: sobota 20. února 2016

Počet účastníků: 32 (z tohoto počtu přihlášených se jeden nedostavil)

Uskutečnit zájezd pro veřejnost do Srní s návštěvou pozorovacího srubu v přezimovací oboře Beranka nás napadlo v souvislosti s lednovou přednáškou ing. Jiřího Kece „Jeleni na Šumavě“ v rámci cyklu „Šumavské čtvrtky“. Sestavit program nebylo úplně jednoduché – pozorovat jeleny musíme v době krmení, a to je hned po poledni.

Dopoledne zajíždíme do Návštěvnického centra Národního parku Šumava pod Srním, které je věnováno vlku obecnému. Ing. Kec už na nás čeká, říká důležité informace o životě vlků a přehrává záběry z vlčího výběhu. Žije tu šestičlenná vlčí rodinka. Vlčice byla přivezena z Lohbergu v Bavorsku, vlk z plzeňské ZOO, a v květnu 2015 se narodila 4 vlčata – 3 kluci a 1 holčička. Procházíme naučnou stezkou s panely, kde nacházíme další informace (např. rozdíly ve stopách u různých šelem) a přicházíme na stezku nad vlčím výběhem. Díky panu Kecovi a dalekohledům vidíme i spícího vlka. I tady je řada obrázků, které znázorňují řeč těla vlků. Kdo porozumí vlkům, porozumí velice dobře i svému psu – nebo naopak?

Cesta lesem je trochu zledovatělá, a tak se vracíme zpátky na parkoviště (alespoň někteří) přes silnici na Hrádky. Počasí je celkem slušné. Sice fučí studený vítr, ale zatím nic nepadá a na chvilku vykuje i slunko. Přejíždíme k hotelu Vydra. Je právě 12 hodin.

Pokračujeme pěšky kolem akumulační nádrže pod Sedelským vrchem k Vodnímu zámku. Tady dostáváme od našeho průvodce ing. Kece poslední instrukce. Vypínáme zvonění u mobilních telefonů a tiše, beze slov, sestupujeme k přezimovací oboře. Všichni jsme napjatí – přijdou? nepřijdou? Jeleni jsou divoká zvířata a jejich pozorování není nárokovatelné. Usedáme do vytopeného srubu. Před námi ve vzdálenosti 20 až 30 m je stádo 80 – 100 kusů jelení zvěře. Majestátní dvanácteráci, mladé kusy, kolouchové z loňského jara, laně i stydlivý Král, který už se nemá čím chlubit – má shozeno, si pochutnávají na krmné řepě. Dochází i k menším potyčkám a šarvátkám. A pan Kec zase vypráví. Ani se nám nechce srub opustit. Tak zase – ve vší tichosti, aby se stádo nesplašilo (jednotlivé kusy by si mohly ublížit) - musíme zdolat kopec nahoru. Fouká a sníh se žene přímo proti nám.

Před 14. hodinou nasedáme do autobusu a vracíme se do Sušice. Účastníci dostávají informace o možnostech dobré krmě i sladké odměny. Skupinka asi 10 lidí se s Pavlem B. vydává Křížovou cestou na vrch Stráž, kde stojí kaple Anděla Strážce. Ostatní dostávají na toulku po Sušici (po sušickém náměstí) 3 úkoly – je na nich samotných, zda budou chtít úkoly splnit nebo ne: 1) na kterém domě má desku zakladatel sušického sirkařství Vojtěch Scheinost, 2) co je a kde je planýř a 3) kde je a co se váže ke Kameni neštěstí. Před 16. hodinou se scházíme před Muzeem Šumavy a jdeme se podívat na mechanický Betlém.

Rádi bychom poděkovali všem účastníkům za vzornou dochvilnost, ing. Kecovi za poutavé vyprávění o životě vlků a jelenů a nesmíme zapomenout na řidiče pana Stanislava Pojara, který nás bezpečně dovezl.

Na podzim připravujeme autobusový zájezd do Borových Lad na návštěvu mezi sovy a do pstruhové líhně.

JK

 

Více fotek najdete na http://sumavskecesty.rajce.idnes.cz/Pozorovani_jelenu_v_NP_Sumava_a_navsteva_IS_venovaneho_vlkum/ 

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins