Adventní Vejšlap „Pohádková země“ – sobota 1. 12. 2012

Vytisknout

Navazujeme na loňský adventní Vejšlap a utíkáme ze začínajícího městského předvánočního blázince. Vlak projede špičáckým tunelem a skutečně se ocitneme v pohádce – modrá obloha, slunce a sníh! Vystupujeme v Železné Rudě - město a stoupáme vzhůru na Hladový vrch, kde jsou v hotelu Belveder opět zabijačkové hody. Musíme ochutnat stejně jako loni. Setkáváme se s dalšími účastníky a v 15 lidech je naše letošní adventní výprava kompletní. Fotografové mačkají spouště a my se namůžeme nabažit toho nádherného pohledu na zasněženou krásu!!! Vyrážíme na Hofmanky a po klouzající silničce na Špičácké sedlo. Teprve tady je ta pravá brána do Pohádkové země.

Víte, Co?, nebo Kdo? Je „Houbábinka nazelenalá“, „Blatinka“, „Kvák“, „Vampýrek pisklavý“ nebo „Zmola nenápadný“?                                                                                                                                 

Pouštíme se po zelené turistické značce – necelé 3 km dlouhé „Pohádkové cestě“ se 12 zastaveními s vyobrazením šumavských strašidýlek Vítězslavy Klimtové. Jdeme přes potok – pro nás Plzeňáky to není jen obyčejný šumavský potůček, ale řeka Úhlava. Samozřejmě je položena kontrolní otázka a odpověď dáváme dohromady všichni a ještě s nápovědou L. Končíme na Brčálníku – „Pohádková zahrada“ je pod sněhovou peřinou, strašidýlka spí zimním spánkem v dřevěné chaloupce. Je tam jen pro nás zatopeno a půl hodinky zíráme na úžasná stvoření, kupujeme suvenýry a odebíráme se do blízké hospůdky – polévka, čertovské pivo, svařáček a musíme dál. Krásný pohled na hraniční hřeben hor s kotlem Černého jezera. Obloha se zatahuje. Podcházíme trať a podél Úhlavy (vidíme přečerpávací elektrárnu) a náhonu ke staré papírně a kolem chaty Ostříž přicházíme do Hamrů. Opouštíme zelenou značku a jdeme po silnici do Zadních Hamrů. Míjíme bývalou velmi prosperující papírnu, dnes totální ruinu.

Voda byla přiváděna k bývalé papírně zvané „Gustavsthal“ pomocí dvou otevřených vodních přivaděčů v délce 1,5 a 3,5 km z řeky Úhlavy a třetím vodním kanálem v délce 0,8 km z Bílého potoka. 

Ze Zadních Hamrů nám už zbývá jen vystoupat poslední kilometr po žluté turistické značce ze 14 kilometrovéhoVejšlapu k nádraží Hojsova Stráž / Hamry.

JK

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins