Splouvání Teplé Vltavy (18. - 20. 5. 2012)

Vytisknout

Tentokrát na Šumavu jinak. Jedeme po vodě! Posádky čtyř lodí se setkávají v pátek večer na tábořišti na Soumarském Mostě. Tři lodě plzeňské, jedna budějovická..

Vyplouváme v sobotu z Horní Vltavice. Počasí nám docela přeje, takže ani občasné vystupování do vody nám nečiní vážné problémy. Trochu vážnější komplikace se objevuje před Lenorou, kde je část vody odváděna stranou a vrací se do koryta až opět pod obcí, což pro lodníky znamená tzv. vodní turistiku. Jinak řečeno, hupky dupky z lodě ven a hezky šlapat řekou po svých. Ti statečnější to zvládli bez problémů a s úsměvem na rtech. Z Lenory na Soumarský Most už je to jen kousek, takže teď jen řidiči zpátky pro auta a hurá na večeři a na písničky u večerního táboráku.

Na druhý den máme zaplacenou registraci na splouvání regulovaného úseku ze Soumarského Mostu k mostu u Pěkné. V jedné hodině smí na řeku pouze sedm lodí a jedeme s průvodcem. Nic to nemění na tom, že romantické meandry Teplé Vltavy jsou opravdu nádherné. U Pěkné nás opouští průvodce a jedna posádka a zbylé tři lodě pokračují až do Nové Pece. Lipenská přehrada zde již zvedá hladinu, takže voda je líná, ale proplouváme překrásnou krajinou, kde se nám dokonce podaří dvakrát vyplašit obrovského orla mořského. Všichni konstatují, že závěrečný úsek si v ničem nezadal s horním tokem. Takže na tábořišti už jen zabalit a hurá domů. Za rok na řece zase ahoooooooj.

 

PB

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins