Vejšlap na Luzný (20. 7. 2013)

Vytisknout

Trasa: Kvilda – Bučina – Siebensteinkopf – Luzný – Finsterau – Bučina - Kvilda (18,4 km + 5 km u těch, kteří šli až k Modrému sloupu)

Počet účastníků: 31, z toho 17 členů o.s.

Je krásné sobotní ráno (jak jinak, když s námi vyráží Azurák), účastníci expedice Luzný mají sraz v 8.15 hod. na Kvildě. Všichni jsou tu ukázněně s předstihem. To je odměněno snídaní od Jany. Ta opět překvapuje. V piknikovém košíku má buchtu, kávu dělá do hrnečků rovnou na parkovišti. Je libo mléko, cukr, vše je připraveno. V půl deváté odjíždíme autobusem na Bučinu.

Po „řádné“ celní a pasové kontrole zajíždí autobus až ke státní hranici, kterou již překračujeme pěšky. Tady dostáváme od Jany důležité informace a pokyny. Dnešní výpravu povede Azurák Vlastík. Po krátké cestě s asfaltovým povrchem, odbočujeme na krásnou klikatící se cestičku, která nás vede na Siebensteinkopf (1265 m.n.m). Na jejím vrcholu máme pauzu na doplnění tekutin, případně krátkou svačinku. Někteří převlékají svršky. Začíná být trochu horko. Pokračujeme krásnou krajinou, Vlastík bravurně popisuje nejen šumavské vrcholy, ale i všechny kytičky, které tu kvetou kolem. Krátce po poledni přicházíme pod vrchol Luzného (1373 mnm.)ke kamennému moři. Po jeho zdolání jsme na vrcholu. Všichni jsme Vlastíkem na vrcholu přivítáni. Někteří účastníci expedice mají ze zdolání vrcholu očividnou radost. Ještě nezbytná vrcholová společná fotografie a ……

DSC 0705 reduk

Někteří se jdou občerstvit do místní hospůdky, zbytek výpravy, opět pod vedením Vlastíka, se jde podívat na skleněnou archu a na Modrý sloup, ale jen z německé strany. Pak se vracíme zpět pod vrchol Luzného, kde už na nás ostatní čekají.

IMG 6494 pod luznym

Zpáteční cestou se vydáváme do Finsterau. Obdivujeme krásy Šumavy, posloucháme zpěv ptáků a bublání horského potůčku, povídáme si a nacházíme i borůvky. Musíme ale pokračovat v cestě, aby nám neujel autobus. Ve Finsterau máme čas i na kávu nebo pivo. Pak už přijíždí autobus, který nás veze zpět na Bučinu. Opět překračujeme pěšky státní hranici, teď už bez kontroly a za pár minut přijíždí další autobus, který nás odváží na Kvildu. Tady se všichni loučíme.

Někteří se jdou ještě před cestou posilnit. Polévka, palačinka a káva je ta správná tečka za dnešním vejšlapem.

Ale není to tečka poslední. Tou poslední je poděkování našemu horskému vůdci (nebo svůdci) Vlastíkovi. Díky za krásný výlet a bezpečné vedení po šumavských cestách.

IM 

Fotky najdete na Rajčeti Šumavských cest http://sumavskecesty.rajce.idnes.cz/Luzny_20.7.2013/

 

 

 

 

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins