Setkání u kapličky sv. Martina III (10.11.2013)

Vytisknout

Třetí setkání u kapličky sv. Martina na Zadních Paštích

10. 11. 2013

Rok utekl jako voda a najednou zase začaly přípravy na letošní pouť ke kapličce sv. Martina na Zadních Paštích. První parta organizátorů v čele s Janou a Pavlem vyrazila na Dobrou Vodu už v sobotu. Zatímco mužská část výpravy brigádničila v kostele, úklidová četa vyrazila ke kapličce, aby ji před významným dnem vypulírovala a zvelebila její okolí.

V neděli ráno vyjely za pěkného počasí z Plzně dva téměř plné autobusy poutníků.  První zastávku v Hartmanicích většina z nich využila k občerstvení v hotelu Vintíř, zájem byl i o návštěvu Horské synagogy. Autobus B pokračoval na Rozcestí U Malého Babylonu „Áčko“ parkovalo nad Stodůlkami. Stejně jako vloni mohli méně zdatní poutníci popojet žlutým minibusem, který půjčilo město Hartmanice.

Před polednem se už nad Šumavou honily mraky, trochu s obavami jsme vzhlíželi k obloze a věřili, že nezmokneme. Silva s Mili zatím ve stánku nabízely vynikající koláčky od Zdeničky z fary a něco pro zahřátí. O svačinku byl veliký zájem a děvčata se měla co ohánět. Ve 13 hodin Jana s Pavlem zahájili pouť a přečetli dojemný pozdrav od otce Tomase z pobytu v Jeruzalémě. Poté už se ujal slova jáhen Jan Pečený a jeho kázání mnohé z nás donutilo k zamyšlení.

Při odchodu poutníci dostávali na památku přívěsek – andělíčka. To už začaly pomalu padat první kapky. Na Stodůlkách, kde stál autobus A, už pršelo vydatně, takže pěšky na Dobrou Vodu pokračovali jen ti opravdu odolní. V Domě sv. Vintíře čekala vynikající Zdeniččina bramboračka a zákusky, párky i něco k pití, bylo možno si koupit šumavské kalendáře či knížky, zájemci si mohli prohlédnout kostel sv. Vintíře. Venku mezitím lilo jak z konve, takže se nikomu ani nechtělo z tepla. Na řidiče čekal ještě náročný manévr – vycouvat na hlavní silnici, za což si vysloužili uznalý potlesk, a pak jsme již zamířili na Plzeň.

Ti, kteří přijeli v sobotu do Dobré Vody auty, měli ještě po odjezdu autobusů další směnu. Bylo potřeba uvést vše do původního stavu. Děvčata se ujala práce v kuchyni, zdatnější část výpravy nosila stoly a židle. Asi po hodině bylo vše hotovo. Počasí na Šumavě se rychle mění a Dobrá Voda se s námi loučila sněžením.

Letošní pouť se opět vydařila a tak se můžeme těšit 9. 11. 2014 na další - už čtvrté - setkání u kapličky sv. Martina.

MK

Na fotky se můžete podívat na Rajče http://sumavskecesty.rajce.idnes.cz/Setkani_u_kaplicky_10.11.2013/ . 

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins