Adventní vejšlap (30. 11. 2013)

Vytisknout

Hartmanice – Stráž – Svatobor – Sušice náměstí – Sušice nádraží

Chodci - drsňoši došli až na sušické nádraží (celkem 17, 7 km), ti unavenější dorazili na sušické nábřeží u Otavy (celkem 15,2km). Nejvyšší bod vejšlapu: Svatobor 845 mnm.

Zúčastnilo se 15 členů o.s. + 2 přátelé ŠC.

Ranní odjezd vlakem do Železné Rudy v 7:02 nebyl kvůli časnému vstávání do tmy posledního listopadového dne zrovna nejpříjemnější, ale všem se povedlo přijít na místo srazu včas.

Takřka dvouhodinovou cestu do Železné Rudy jsme neproflákali: začalo to etymologickou debatou o rozlišování křestních jmen dvou Pavlíků, podpořenou Janinou zkušeností s dvěma Ivanami, posléze zvanými Ikana a Isana. Nově se naši Pavlíci jmenují PaBlík a PaŠlík. Takřka vědecký úvod byl vystřídán  kulinářským požitkem ve formě štrůdlu XXL, naditého směsí jablíček a ořechů. Jak se ukázalo, tvůrcem byl Honza. Bravo! Petře gratulujeme. Dalšími význačnými událostmi byly borůvky rozpatlané s cukrem (dodala Jana i se lžičkami!) a vynikající černý švihák (dodala Ivča). Borůvky samy o sobě byly výborné, avšak opravdového vrcholu dosáhly poté, co na doporučení Mistra Azuráka Vlastíka byly smíchány s Ivčiným černým švihákem. Směs vytvořil samotný Mistr, na všechny se už nedostalo, specialitka bleskově zmizela.

Dobrou náladu ještě posílila zpráva prezentovaná Janou o udělení vyznamenání španělského krále Jaromíru Kašparovi za „rozvoj a úspěch dvojjazyčného  česko-španělského programu, vlastenectví, obětavost a zásluhy o šíření španělského jazyka a kultury“. Bohužel nebyl přítomen, takže jsme mohli gratulovat jeho ctné manželce Muřce v Jaromírově zastoupení. Ještě jednou sláva!!!

Do Hartmanic jsme dorazili autobusem z Rudy, silnice byla pěkně zasněžená a hezky klouzala, ale pan řidič to zvládnul brilantně. V Prášilech cca 15 cm čerstvého sněhu, v Hartmanicích už jenom přibližně 5 cm. Tam jsme dostali na chvíli volno, anžto Jana s Vlaďkou musely domluvit připravovaný kurz jógy. My ostatní jsme půlhodinu strávili v příjemné hartmanické restauraci Vintíř u kafe, svařáčku a zelňačky. Vše velmi slušné, můžeme doporučit.

Pak už jsme vyrazili směrem ke Svatoboru; počasí pěkné, místy dokonce proráželo sluníčko, teplota těsně pod bodem mrazu. Až do Volšov cesta příjemná (protože hlavně z kopce). V lese jsme vyhledali vhodné stromky na zavěšení potravy pro ptáčky. Lojových a oříškových kouliček bylo tolik, že někteří z nás se obávali o život přežraných ptáčků. Bude asi nutné vyslat záchrannou expedici, aby náš dobrý úmysl neskončil ptačí tragedií. Opravdový krpál na Svatobor začal z Volšov, naštěstí se po chvíli změnil v přijatelně stoupající cestu kolem lesa: krásné výhledy na Sušici a krajinu směrem k hradu Kašperk.  Posléze jsme se vyšplhali po strmější žluté značce až k rozhledně na Svatoboru (845 mnm, +1oC). Tam jsme si chvíli oddechli během Janiny přednášky o rozhledně a o místních zajímavostech; dolů jsme šli po nově upravené Hadí stezce – oranžové sušické Pavučině, která se cikcak spouští po poměrně strmém svahu až na starou cestu značenou červenou značkou.

IMG 6906 orez

Poněkud uondáni jsme se všichni těšili do Sušice na páreček, pivečko a jiné dobrůtky, slibované v letáčku, leč ouha! Hospoda u nádraží U Stachů měla zavírací den, jediný bufáč na nádraží měl kromě velmi zahuleného vnitřního povětří pouze pivo a brambůrky, jinak nic, ani párky či sušenky, které inzerovali na tabuli před bufáčem.

Cesta do Plzně byla příjemně krátká, ze Sušice až do Plzně přes Klatovy za necelé dvě hodiny (příjezd v 18:56). Pěkné počasí + výborná trasa + dobrá nálada = moc povedený adventní vejšlap.

JH

Fotky najdete v galerii na http://www.sumavskecesty.cz/index.php/galerie/category/35-adv-vejslap-20131130-fotky

nebo na našem Rajčeti http://sumavskecesty.rajce.idnes.cz/Adventni_vejslap_30.11.2013/

 

IMG 6938 orez

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins