Aktivní léto 2015 v Dobré Vodě, Slavnost pramene, sobota - 29. 8. 2015

Vytisknout

Počet účastníků: 21 (Šumavské cesty) + 6

A je to tady. Poslední srpnová sobota znamená vrchol Aktivního léta 2015 v Dobré Vodě a zároveň poslední sobotu festivalu Devět týdnů baroka, jenž je součástí Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Sraz je v deset hodin, ale většina nadšenců je na Dobré Vodě již v devět hodin.

Začínáme krátkou poradou a rozdělením funkcí (na funkcích přece vždy záležíJ). Alice s Pavlem a Vlasta s Jaromírem si berou na starost vozidla, aby se nám na place nepletla. Do vítání (ne občánků, nýbrž návštěvníků) se s chlebem a solí pouští Vlaďka, Táňa a Hanka Š., pod vedením krásné krojované děvečky Dany. Kuchyně se ujala Silva, Hanka N. a Mili pod vedením rychlo Mede. Mistři zvuku byli Vláďa s Jardou. Ty čekal přetěžký úkol, a to ozvučit několik scén a vystoupení, téměř najednou. Bylinka v krásných barokních šatech se chopila prodeje barokních šperků. Věra se Zdenou zasedly k pletení šály pro Vintíře. A Vintíř? Toho se skvěle zhostil Pašlík, který přípravu vzal tak vážně, že strašil slabší jedince drsným vzezřením a hustým neudržovaným vousem. Pablík s Janou ve 14 hodin nahodili barokní design a vrhli se do víru konferování.

A jaký byl program? Po úvodu zatančily malé vodní víly, proběhla komentovaná prohlídka kostela sv. Vintíře a rozjela se živá barokní hudba v podání Aleny Kozákové a Petra Vrobela. Nesmíme zapomenout ani na pana Hlobila a jeho veřejné čtení, které probíhalo v muzeu, ani na Marušky, které se věnovaly přicházejícím dětem. A zlatý hřeb programu? No přece pletení šály. Tam se téměř tvořily fronty a kromě babiček, žen, dívčin, slečen a paní se občas zapojovali i pánové.

Odpoledne běželo jako splašené, takže než jsme se vzpamatovali, už stál vedle kostela stánek Plzně 2015 a produkční šéfová Andrea začala kmitat po Dobré Vodě. V průběhu odpoledne se tu zastavilo na sto padesát lidí.

Jelikož se čas večerního koncertu nezadržitelně blížil, začali se sjíždět velevážení hosté. Přijel otec Tomas, starosta Hartmanic pan Valdman, programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko a v neposlední řadě dorazil i ministr kultury Mgr. Daniel Herman. Z pana ministra jsme měli trochu obavu, ale velmi příjemně překvapil. Přijel s maminkou, přijel včas, před koncertem byl ve svém proslovu stručný, ale příjemně věcný a po ohňostroji si udělal čas a přišel do Domu sv. Vintíře na vodu z pramene.

Závěr patřil koncertu barokní hudby a skvělé Markétě Cukrové, kterou doprovodila Kateřina Ghanudi na harfu a Jan Krejča na theorbu. V kostele se sešlo přibližně sto lidí.

Úplný konec patřil baroknímu ohňostroji, který měl velký úspěch.

My jsme ještě uzavřeli úspěšný víkend společným nedělním obědem na Rovině. Počasí nám přálo, lidí přišlo také dost a všichni organizátoři byli skvělí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Je to za námi, ale stálo to za to.

JB

Pro více fotek klikněte tady.

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins