Šumavské štrůdlování na Dobré Vodě

Vytisknout

V sobotu 10. 10. 2015 se v Domě sv. Vintíře v Dobré Vodě u Harmanic uskutečnil 1. ročník soutěže o nejlepší jablkový štrůdl. Do soutěže bylo přihlášeno 23 štrůdlů, a tak porota (složená ze starosty Hartmanic pana Pavla Valdmana, pátera Tomase van Zavrela a Ing. Pavla Škouly) musela prokázat vysokou odbornost a jistou statečnost, aby všechny soutěžní vzorky důkladně ochutnala a posoudila.

Nejvíce bodů získal esteticky i chuťově vynikající štrůdl z kuchyně p. Jany Krejsové, které tímto blahopřejeme a také závidíme, že si takovou pochoutku může kdykoli vyrobit. 

Společenská místnost Domu sv.Vintíře se v ono nevlídné a mlhavé sobotní odpoledne proměnila v útulnou kavárnu, kde návštěvníci mohli ochutnat soutěžní štrůdly, vyměnit si recepty a dozvědět se něco nového o sv. Vintíři, který neodolal jablečné a skořicové vůni a přišel osobně povyprávět o svém životě. 

Sobotní posezení uzavřela laskavá hudba jihočeské písničkářky Pavlíny Jíšové a její dcery Adély Jonášové, která zazněla při benefičním koncertu v kostele sv. Vintíře.

Děkujeme všem, kteří upekli tolik dobrot, i těm, kteří se přišli do kavárničky docela obyčejně zahřát a popovídat si. Za rok se těšíme na další výborné štrůdly při 2. ročníku Šumavského štrůdlování.

AT a PT

Fotografie najdete tady

 

Recept na vítězný štrůdl:

1 malý bílý jogurt
1 Hera
1 prášek do pečiva
1/2 kg polohrubé mouky (raději malinko míň, podle velikosti jogurtu, aby bylo těsto vláčné).

Dávka vyjde na 4 štrůdly.
Na rozválenou placku:
přiměřeně nastrouhaných jablek
přiměřeně rozinek, nebo brusinek (ty jsou i lepší)
přiměřeně vlašských ořechů
na každou šišku 1 vanilkový cukr, skořici a cukr krystal.

Po přehrnutí boků placky nechat uprostřed štrůdlu mezeru 1-2 cm. aby mohla při pečení vycházet z jablek pára.
Péct v předehřáté, ztlumené troubě asi 30 minut.
Po vyndání z trouby - ještě horké - potřít rozehřátým máslem.      HOTOVO

Saturday the 15th. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins