Setkání u kapličky sv. Martina 11. 11. 2012

Vytisknout

Po loňském vysvěcení kapličky 11. 11. 2011 v 11 hod. jsme byli velmi zvědaví, kolik lidí se letos dostaví. V průběhu roku jsme u „naší“ kapličky uklidili okolí, nabarvili stůl a lavice, které jsme dostali od Správy národního parku, MÚ v Hartmanicích nainstaloval umrlčí prkna. Ještě včera, v sobotu 9. listopadu, Pavel dopisoval a domalovával nad vchod do kapličky datum podle šablony Zdeňky Z., autorky sv. Martina na zdi v kapličce.

Z Plzně brzy ráno opět vyjíždějí dva plně obsazené autobusy. První zastávka je v Hartmanicích v hotelu sv. Vintíře na ranní kávu, polévku, . . .  Kdo ještě nebyl v hartmanické synagoze, má možnost ji navštívit. Autem přijíždí Pavel s rodinou a Vlasta, který veze našeho hosta Jana Stráského. Pavel hned zase odjíždí do Dobré Vody a potom s naloženým autem ke kapličce – je třeba připravit prostor pro pohoštění, které letos budeme podávat přímo na místě setkání.

dsc 0060 setk ukaplicky3

V 11.00 h odjíždějí autobusy dál – jeden parkuje na rozcestí „U Malého Babylonu“, druhý má povolení až na bývalé Stodůlky. Dál už musí všichni pěšky – je to 5 nebo 2,5 km. Cesta rychle ubíhá, počasí nepřeje, ale neprší. Město Hartmanice propůjčilo na tuto akci pendlující autobusík, který nabírá a odváží starší účastníky akce.

dsc 0086 setk ukaplicky4

U kapličky je živo, Hanka s Alešem nabízejí kávu nebo teplý čaj s kapkou rumu a vynikající koláčky, linecká kolečka (tedy kola) a plněné rohlíčky přijdou všem k chuti (napekla nám Zdenička V. z Hartmanic). Ve 13:00 h se slova ujímají Jana a Pavel. Pro německé hosty překládá Dana z Informačního střediska v Hartmanicích. V krátkosti všechny vítají, jmenovitě hosty a potom už jsou slyšet milá slova otce Tomase. Na závěr z kapličky zpívá Vlaďka Bauerová, její silný hlas se rozléhá a krásně zní. Refrén několikrát opakujeme všichni.

V kapličce po celou dobu hoří svíčka v darované skleněné madonce a nádherně ji prosvěcuje. Každý se chce podívat, někdo přináší další svíčky, květiny, ozdoby ke křížku. Stále ještě neprší, ale zlověstná mračna uspíší odchod všech od kapličky. Odhadem se tu sešlo na 250 lidí.

dsc 0094 setk ukaplicky5

Dál pokračujeme na faře (Dům sv. Vintíře v Dobré Vodě). I tady si každý může dát něco k pití, jsou teplé párečky a chléb. Kdo chce, může se podívat do kostela sv. Vintíře s odborným výkladem. Hanka prodává kalendáře Šumava 2013, časopis Vítaný host na Šumavě, kde se o naší kapličce píše, a knižní novinky Starého mostu o Šumavě určené na vánoční trh. V krbových kamnech praská oheň…

Čas je neúprosný! Ještě dojemné poděkování od Marušky a Jardy K., rozloučení s místními vynikajícími hostiteli a návrat.

Aby nebylo nikým zapomenuto, tak každý dostal na památku i připomínku záložkový kalendář 2013 s vyznačeným datem –       

                      – zase 10. 11. u kapličky sv. Martina na bývalých Zadních Paštích!!!

JK

 

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins